SGP-jeugd wil actie tegen taalverruwing

PolitiekDe jongerenorganisatie van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) wil dat de voorzitter van de Tweede Kamer taalverruwing in het parlement aan banden legt. De SGP-jongeren hebben daartoe zaterdag een brief naar Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) gestuurd.

Reden voor de actie van is een onderzoek van TNS/TNO waaruit blijkt dat het taalgebruik in de media verruwt. ''Wij hebben dit zowel in het politieke debat als in mediaoptredens van politici waargenomen. Politici gebruiken steeds vaker grove woorden, schuttingtaal en al dan niet verbasterde vloeken'', aldus de voorzitter van de SGP-jongeren. Volgens de voorzitter hebben Volksvertegenwoordigers ''ůůk wat taalgebruik betreft een voorbeeldfunctie.''

De SGP-jeugd pleit voor een taalcode voor parlementariŽrs en rijksambtenaren. Verder willen ze dat de Kamervoorzitter de mogelijkheid terugkrijgt om bepaalde uitspraken ontoelaatbaar te verklaren en niet op te nemen in de letterlijke verslagen van de Kamervergaderingen. Tot 2001 had een Kamervoorzitter die bevoegdheid. De mogelijkheid om de stenografische verslagen van de Kamervergaderingen te zuiveren van grove/onwelvoeglijke taal, zou terug moeten komen, aldus de SGP-jongeren.