Politie Utrecht 'te slap' tegen hangjongeren

PolitieDe Utrechtse politie treedt veel te slap op tegen overlastgevende hangjongeren op straat. Dat vinden bewoners van diverse wijken in Utrecht. Door het slappe politieoptreden verlaten 'goedwillende' burgers uit frustratie - of noodgedwongen - de wijk.

Zo werd deze week nog bekend dat een groep van voornamelijk Marokkaans straattuig in Sterrenwijk een gezin wekenlang heeft geterroriseerd. Woningcorporatie Bo-ex en politie adviseerden het gezin dringend om maar elders woonruimte te zoeken. De familie heeft inmiddels zelfs een urgentieverklaring gekregen.

Op Kanaleneiland, al jaren bekend om overlastgevende jeugd, slaagt de politie er niet in de overlast te verminderen. Sterker nog: de klachten van overlast zijn sinds 2005 gestegen van 35 naar 65 procent. Onlangs vernielde een groep jongens daar nota bene voor de ogen van de politie beveiligingscamera's. Er werden géén arrestaties verricht. Volgens bewoners durft de politie niet op te treden ''uit vrees voor escalatie''. De politie zegt echter ''dat krachtig optreden niet altijd met gebalde vuist is''.