Ozonlaag-activist vast na bedreigen Willink

JustitieEen 44-jarige inwoner uit het Noordhollandse Opmeer moet deze maand voor de rechter verschijnen wegens het bedreigen van Herman Tjeenk Willink, vicepresident van de Raad van State. De zogenoemde 'onderkoning van Nederland' en twee topambtenaren werden door de man bedreigd omdat ze hem niet steunden in zijn strijd om het gat in de ozonlaag te bestrijden.

Tegen PvdA'er Tjeenk Willink en de twee hoogste functionarissen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, secretaris-generaal J. Holtslag en plaatsvervangend secretaris-generaal P. Raets, zijn volgens de aangifte van het Openbaar Ministerie 'bedreigingen gericht tegen het leven geuit'. De Opmeerder zond hen emails waarin zinnen stonden als dat hen 'een doodsveroordeling boven het hoofd hangt' en ze 'moeten denken om hun gezondheid en die van hun kinderen' en dat de verdachte 'Tjeenk Willink om het leven zou kunnen brengen'.

Volgens de advocaat van de Opmeerder is zijn cliënt iemand die al jaren vecht voor maatregelen om het gat in de ozonlaag te dichten. Hij zet daarbij ''druk op belangrijke mensen als genoemde heren om hem te helpen en voelde zich nu afgescheept in Den Haag.'' De raadsman voert aan dat niemand wat te vrezen heeft van zijn cliënt. ''Hij staat niet bekend als querulant''. De advocaat heeft kunnen voorkomen dat zijn cliënt naar het Pieter Baan Centrum werd gestuurd voor onderzoek naar zijn psyche. ''Dat vind ik schieten met een kanon op een mug.'' De man zit sinds zijn arrestatie van enige maanden terug in voorarrest in het huis van bewaring Schutterswei in Alkmaar.