Roken aan banden in Amerikaanse films

Icoon FilmGeweld, seks en schuttingtaal zijn belangrijke criteria voor het vaststellen van leeftijdsgrenzen voor films in de Verenigde Staten. Ook roken wordt daar nu aan toegevoegd, meldden Amerikaanse media.

De brancheorganisatie van de Amerikaanse filmindustrie MPAA, die ook verantwoordelijk is voor de filmkeuring, heeft donderdag nieuwe regels gepresenteerd om het roken op het witte doek aan banden te leggen.

Films waarin veel wordt gepaft, krijgen het keurmerk R. Dat staat voor Restricted, beperkte toegang, wat in de praktijk inhoudt dat kinderen onder de achttien de film alleen onder begeleiding van een volwassene mogen zien.

De MPAA geeft daarmee deels gehoor aan een oproep van 32 Amerikaanse bondstaten, die eisten dat het roken in films niet langer wordt toegestaan. Het roken zou jeugdige kijkers op het slechte pad brengen. De MPAA past de strikte regels nu al toe op films waarin minderjarigen aan het roken zijn. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de drang tot roken bij kinderen tot driemaal groter is als ze een film zien waarin de hoofdrolspelers een sigaret of sigaar opsteken.