Staat wint rechtszaak om www.112.nl

InternetDe Nederlandse staat krijgt het domein www.112.nl in handen. De staat won vandaag de rechtszaak tegen de huidige eigenaar van het domein, Bram Heerink. De voorzieningenrechter verbiedt Heerink vanaf zeven dagen na het vonnis het gebruik van 112 in een domeinnaam op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag. Heerink mag wél het domein heerink.www.112.nl blijven gebruiken.

Heerink registreerde www.112.nl toen het in 2001 mogelijk werd voor particulieren om persoonsdomeinen als PietjePuk.123.nl te registeren. Hij legde toen www.112 vast. In zijn verdediging stelde Heerink dat de Staat hem met haar vordering beperkt in zijn recht op vrijheid van meningsuiting. De rechtbank oordeelt dat Heerink door de vordering niet het recht wordt ontnomen zijn mening te uiten, maar slechts om dit te doen via www.112.nl.

Bovendien vindt de rechtbank dat de Nederlandse staat ''een onmiskenbaar belang'' heeft om burgers goed en snel te kunnen informeren, in het bijzonder op het gebied van hulpdiensten. Het verweer van Heerink dat de Staat ook iets als sos112.nl kan nemen, verwierp de rechter. ''Mensen zullen echter als eerste naar www.112.nl gaan bij het zoeken naar officiële informatie van de overheid'', meende de rechter.

De afgelopen periode werden bezoekers van www.112.nl doorgelinkt naar 112.startkabel.nl. Daarvoor linkte Heerink door naar een pornosite, maar dat was volgens hem een ''vergissing''. Aanvankelijk hebben Heerink en de Nederlandse staat overigens nog rond de tafel gezeten. De Staat was echter van mening dat Heerink te hoge financiële eisen stelde.