Orale seks verhoogt risico op keelkanker

Icoon OnderzoekVrouwen hebben voortaan een geldig excuus om hun partner een blowjob te weigeren. Orale seks blijkt namelijk een verhoogde kans op keelkanker op te leveren. Voorheen dacht men dat alleen roken een verhoogd risico hierop met zich meebracht, maar uit onderzoek van Amerikaanse kankerspecialisten is gebleken dat zowel roken als overmatig drinken en nu dus ook orale seks risicoverhogend zijn.

Het onderzoek wijst uit dat orale seks een besmetting met het humane papilloma virus (HPV) kan veroorzaken. Dit virus is een belangrijke factor hij de ontwikkeling van keelkanker. Ook kan ditzelfde virus baarmoederhalskanker veroorzaken bij vrouwen. Volgens de studie neemt de kans op keelkanker met 8,6 keer toe als de persoon in kwestie orale seks heeft gehad met meer dan zes verschillende mensen. De ‘zware’ drinkers hebben ‘slechts’ tweeënhalf keer zoveel kans op keelkanker tegen drie keer zoveel voor de rokers.

Ook wijst de studie van de kankerspecialisten aan de Johns Hopkins Universiteit in Amerika uit dat het hebben van orale seks niet per definitie betekent dat het virus opgelopen wordt. Wanneer het virus wel wordt opgelopen, neemt de kans om keelkanker te krijgen met 32 keer toe. Onderzoekster Maura Dillison van het John Hopkins Hospital in Baltimore geeft mannen dan ook het advies om een condoom te gebruiken tijdens de orale seks om het risico voor hun (sex)partner zoveel mogelijk te beperken.

Eerder werd er al een soortgelijk onderzoek gehouden in Stockholm. Dit onderzoek lijkt het eerdere bericht te bevestigen.