Mohammed B. nog even radicaal

JustitieDe tot levenslange gevangenisstraf veroordeelde moordenaar van Theo van Gogh is nog even radicaal als ten tijde van zijn daad. Dat bleek gisteren tijdens een getuigenverhoor van Mohammed B. in de Bunker in Amsterdam. B. verscheen daar om te getuigen als voorbereiding op de hoger beroepzaak van de Hofstadgroep.

In het begin leek het alsof het hele verhoor niet door zou gaan, omdat B. weigerde te zweren dat hij de waarheid zou spreken. ''Ik erken u niet. Waarom zou ik u dan iets beloven?'', zo zei B. Terwijl advocaten en het hof hardop nadachten over een oplossing om B. toch te horen, grijnsde hij plots. ''Ik beloof het.''

De rechtbank wilde van B. horen hoe hij met zijn geloof omgaat. In een twee uur durend betoog legde hij uit wat 'De Ware Islam' volgens hem inhoudt. En dat verschilde niet veel van de versie die hij in zijn eigen rechtszaak bij de moord op Theo van Gogh en later bij de zaak tegen de Hofstadgroep uit de doeken deed.

Slechts een totale overgave aan Allah is op zijn plaats. Instituties en wetten die door de mens zijn gemaakt, zoals democratie en de rechtsorde, mogen niet worden erkend. Er mogen geen compromissen worden gesloten. Met ongelovigen mag B. niet omgaan. ''Ik ben gelovig, u niet. Tussen ons loopt een scheidslijn.'' Het is toegestaan geweld te gebruiken tegen hen die de islam belasteren. Enzovoorts.

B. vindt dat de ware islam ook in Nederland behoort te worden ingevoerd. Alleen zei hij gisteren het niet erg reŽel te vinden dat dit ooit zal gebeuren. ''De Nederlandse regering heeft besloten dat er geen plaats is voor mensen zoals ik. Dus rest ons ťťn ding: onze tassen pakken en weggaan. Alleen: waarheen. We kunnen nergens terecht. In geen enkel land ter wereld is immers de sharia ingevoerd. Dan kun je twee dingen doen: of je bereidt je voor tot een land wordt vrijgemaakt. Of je pakt het zwaard en vecht. Dat is wat ik heb gedaan.'' Vrijdag gaat het verhoor van Mohammed B. nog verder.

EBI
B. zit overigens al tweeŽneenhalf jaar in vrijwel totale afzondering in de Extra Beveilgde Inrichting (EBI) in Vught. Hij mag geen contact hebben met andere gedetineerden omdat Justitie bang is dat hij aanzet tot radicalisering.

B. is in de tijd dat hij vastzit behoorlijk wat in gewicht aangekomen. Zijn traditionele islamitische gewaad heeft hij verruild voor trainingspak en sportschoenen. Zijn baardje is nog wel even warrig, zijn haardos is verworden tot een soort rastakapsel.Een dikker geworden Mohammed B.