Grootste supernova allertijden ontdekt

Icoon Ruimtevaart Wetenschappers zijn verbluft door een gigantische ster die is geëxplodeerd. Mogelijk is er sprake van een nieuw soort supernova waar wetenschappers al lang naar op zoek zijn. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie NASA gemeld.

Supernova's ontstaan wanneer oude sterren geen brandstof meer hebben en daardoor imploderen. Wetenschappers gaan er bij deze supernova vanuit dat de ster explodeerde en daarbij al zijn materiaal met kracht de ruimte in schoot. De explosieve ster met de naam SN 2006gy was september vorig jaar ontdekt.

Bijzonder aan deze supernova is de extreme mate van helderheid en de grootte. De explosie was 70 dagen goed te zien, omdat de supernova vijf maal helderder werd dan welke supernova dan ook in het verleden. "Van alle exploderende sterren ooit gezien, was dit de koning", aldus Alex Filippenko die namens NASA het fenomeen bestudeert.

"Het is een monsterachtige explosie, zo'n honderd keer meer energiek dan een typische supernova", vult Nathan Smith van de Universiteit van Californië aan. Hij denkt dat de ster zo'n 150 keer groter is geweest dan de zon die wij kennen. "Dat hebben we nog nooit gezien".Gigantische ster explodeert


Met dank aan Ecthelion voor de submit.