Brein mag onverbeterlijke piraten gijzelen

Icoon PiracyIemand die reeds een of meerdere keren is gepakt voor de handel in illegaal gekopieerde dvd's, cd's of games mag in gijzeling worden genomen als hij dit nog eens doet. Dit heeft de rechter in Amsterdam bepaald. Stichting Brein en 123 productenten van beeld- en geluidsdragers hadden gevraagd of dit was toegestaan. De uitspraak betekent dat Brein de kopieerder kan laten opsluiten. Dit kost ruim elf euro per dag, die de stichting zelf betaalt.

De uitspraak ging over iemand die twee keer was betrapt op het handelen in illegale kopieën op diverse markten in Noord Holland. Nadat hij twee keer een verklaring had getekend dat hij dit niet meer zou doen, eiste Brein bij de derde keer een schadevergoeding van achtduizend euro en een verkoopverbod. De eisers wilden een dwangsom van duizend euro per illegale kopie of een gijzeling van een dag voor elke illegale kopie.

Gijzeling is alleen toegestaan als uiterste middel. Voor elke tien kopieën mag een handelaar een dag worden gegijzeld, met een maximum van tien dagen.

Met dank aan niekth voor de submit.