'Te veel tv zorgt voor slechte prestaties'

Icoon Onderwijs Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat een tiener die meer dan drie uur per dag televisie kijkt slechter presteert op school. Dit wordt gemeld door de NewScientist.

Volgens een twintig jaar durende studie onder 700 tieners in de Amerikaanse staat New York blijkt ook dat kinderen die zo veel televisie kijken twee keer zoveel kans hebben om hun school niet af te maken. Ook een mogelijke vervolgopleiding zou op een ramp kunnen uitlopen voor de student.

Bijna eenderde van de onderzochte tieners die zoveel televisie kijken op een dag, liepen na verloop van tijd achter op hun klasgenootjes of maakten hun opleiding niet af. Bij tieners die weinig televisie kijken ligt dat percentage op tien procent. De kans op achterstand is voor intensieve kijkers zelfs 82 procent groter dan bij de gematigde kijkers, zelfs nadat factoren zoals sociaal-economische- en leerproblemen zijn meegenomen.

De resultaten van het onderzoek zijn nogal omstreden. Andere wetenschappers beweren dat juist kinderen met leerproblemen meer televisie kijken. Dat zegt Rene Weber van de Universiteit van CaliforniŽ in Santa Barbara.

Met dank aan paultjuhhh voor de submit.