Kabinet wil 95% grondwet intact laten

Icoon Europa Het Nederlandse kabinet wil het grootste deel van de Europese grondwet intact laten. Dat blijkt uit een brief die het kabinet gestuurd heeft aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil het 'grondwettelijke karakter' uit het verdrag halen en de naam van het verdrag veranderen. Dat komt grotendeels overeen met de eisen van Frankrijk.

Staatssecretaris Frans Timmermans voor Europese Zaken vindt het nieuwe voorstel "iets wezenlijks anders". Eerder had het kabinet de grondwet echter 'dood' verklaard. Door het grondwettelijke karakter eruit te halen hoeft de tekst volgens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen niet opnieuw aan burgers voorgelegd te worden in een referendum. Toch is het CDA trots op de inzet van het kabinet, omdat al heel veel EU-lidstaten die tekst aangenomen hebben. "Als het kabinet erin slaagt vijf procent van de oude Grondwet te veranderen, is dat al een hele prestatie. Die resterende 95 procent blijft gewoon bestaan", aldus CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel.

Het SP is boos over de minimale verschillen die Nederland door wil voeren. Harry van Bommel van de SP spreekt van "een ordinaire wisseltruc". VVD-Kamerlid Han ten Broeke is het daarmee eens. "Het kabinet neemt inhoudelijk een groot deel van de Grondwet over, zij het onder een andere naam".