Belgen verkassen naar Zuidpool

Omdat ze toch ergens heen moeten, gaat een groepje Belgen verkassen naar de Zuidpool. Het internationale comité voor bescherming van Antarctica heeft namelijk toestemming gegeven om daar Belgen te stationeren in een nieuw te bouwen basis. Dit deelde de Belgische minister Marc Verwilghen van Wetenschap vandaag verheugd mede.

Het station gaat gaat het Elisabethstation heten en heeft als doel de klimaatsveranderingen op Antartica in kaart te brengen. De basis wordt deze zomer in Brussel in elkaar gezet en compleet verscheept naar het oosten van de Zuidpool. Ze streven ernaar het station rond de jaarwisseling gereed te hebben, omdat het dan zomer is op de Zuidpool.

De Belgen hebben al meer dan een eeuw een warme band met Antarctica. Al in 1897 bracht de Belgische pionier Adrien de Gerlache delen van de Zuidpool in kaart. Alleen was zijn scheepje vastgevroren in het ijs, zodat zijn ploeg de hele winter moesten zien te overleven in het barre klimaat van de Zuidpool. Het schip van de Gerlache wordt momenteel nagebouwd in de stad Boom.