Arie Haan: Van Basten haalt EK 2008 niet

Van BastenArie Haan denkt dat Marco van Basten, bondscoach van het Nederlands Elftal, voor aanvang van het Europees kampioenschap in 2008 zijn congť krijgt. De trainer liet weten dat het niet de eerste keer zou zijn als een bondscoach zijn ontslag, voor aanvang van een groot toernooi, zou krijgen.

"Na het WK heb ik, zonder het van de daken te schreeuwen, gezegd dat we het EK in Oostenrijk en Zwitserland wel zullen halen, maar ik denk dat Van Basten dan geen bondscoach meer is", aldus Haan. De Nederlander is van mening dat de huidige kwalificatiereeks heeft laten zien dat Oranje toe is aan een nieuwe oefenmeester.

"We wonnen de kwalificatiewedstrijden tegen SloveniŽ en Luxemburg door individuele bevliegingen van Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie. Tegen zulke landen kun je je dat permitteren, maar ik denk dat de voetbalbond er straks vanzelf achter komt dat je tegen de grote landen zo niet kunt spelen."

Haan vervolgt: "Het trainersvak leer je niet door een bondscoachschap. Marco van Basten was een fantastische voetballer, maar hij moet niet denken dat iedereen zo goed kan voetballen als hij."

Ook had de voormalig oefenmeester van onder andere Feyenoord, PAOK Saloniki en Anderlecht zijn twijfels over de samenstelling van de technische staf achter het Nederlands Elftal. "Samen met John van 't Schip zijn zij twee relatief onervaren jongens. In de technische staf had ook een vent moeten zitten met know-how van het trainersvak."

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport!