'Verbijstering' over Oudkerk als lector

OnderwijsOud PvdA-Kamerlid en voormalig Amsterdams wethouder Rob Oudkerk wordt lector op de Haagse Hogeschool. Veel docenten en studenten zitten echter helemaal niet te wachten op zijn komst. Volgende week begint de oud-politicus als docent 'leefstijlverandering' aan de hbo-instelling. Hij is momenteel verbonden aan een gezondheidscentrum in Amsterdam, waar hij ook een poli voor dikke kinderen heeft. Oudkerk is van beroep huisarts.

De onvrede over Oudkerks komst wordt verwoord in een brief van docent Paul Wouters aan de directeur. Daarin uit de docent van de academie voor bestuur, recht en veiligheid, mede namens studenten en collega's, zijn ''verbijstering'' over de benoeming. Met name zijn bezoeken aan straatprostituees (in de volksmond heroïnehoeren) wordt Oudkerk zwaar aangerekend. Die bezoekjes leidden drie jaar geleden tot zijn val als wethouder in de hoofdstad.

Wouters in de brief: ''Deze man heeft zich onsterfelijk gemaakt met een verregaande schending van bestuurlijke autoriteit'', stelt Wouters, die bovendien Oudkerks wetenschappelijke verdiensten op zijn toekomstig vakgebied in twijfel trekt. ''En op cultureel gebied is zijn verdienste dat hij de term Kut-Marokkanen in zwang bracht.''

De Haagse Hogeschool zegt in een reactie dat er inderdaad onvrede bestaat over de komst van het oud-Kamerlid.



'Oudkerks verdienste op cultureel gebied'