Dieven hebben bord voor hun kop

De rechter van het Amerikaanse Atilla was de diefstallen in het stadje in Alabama zo zat dat hij een wel heel ludieke straf bedacht voor twee personen die in de plaatselijke Wal-Mart hadden gestolen. Het tweetal moest twee zaterdagen vier uur lang bij de ingang staan met een bord waarop in het Engels stond te lezen: 'Ik ben een dief, ik heb gestolen bij Wal-Mart'.

De reacties van de cliŤntele van de winkel zijn over het algemeen zeer positief te noemen. Volgens winkelmanager Neil Hawkins vinden de meesten het 'een goede zaak'. De 46-jarige Lisa Fithian, ťťn van de twee die werden betrapt op proletarisch winkelen, stond afgelopen zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur voor de deur van Wal-mart. De keus tussen deze alternatieve straf of zestig dagen op water en brood was gauw gemaakt.

Fithian blijft stug volhouden onschuldig te zijn, omdat haar veroordeling berust op een misverstand. Ze wilde een artikel dat ze had vergeten te scannen terugbrengen naar de servicebalie, aldus de aan de schandpaal genagelde vrouw. Volgens haar vindt ze veel medeleven van omstanders die zeggen de straf wreed te vinden. De winkelmanager is echter onverbiddelijk en hoopt hiermee een voorbeeld te stellen voor potentiŽle dieven.