'Postcode Loterij doet aan emotionele chantage'

Icoon OpmerkelijkDe Nationale Postcode Loterij doet aan emotionele chantage. Door reclameslogans als 'Staat u straks met lege handen uw buren die wel meespelen te feliciteren', bezorgt ze mensen die niet meedoen aan het spel angst om spijt te krijgen. Dat stelde maandag Monique Ennenking, advocaat van Helène de Gier, voor de rechter in Amsterdam. Namens haar cliënte heeft ze de loterij aangeklaagd wegens het veroorzaken van pyschische schade.

De Gier viel op 1 januari 2006 samen met haar partner buiten de prijzen toen de Postcode Kanjer van 13,9 miljoen euro in de Hoogstraat in het Brabantse Heusden terechtkwam. Aangezien zij geen loten had, ging het geld aan haar neus voorbij.

Volgens haar raadsvrouw had haar cliënt er bewust voor gekozen niet mee te doen met het spel, maar is ze er door de ''onrechtmatige'' werkwijze van de loterij volop in betrokken. Hierdoor is inbreuk gemaakt op het privéleven van De Gier, stelde Ennenking.

De werkwijze van de Postcode Loterij verschilt volgens haar van andere loterijen doordat je zeker weet dat als je geen lot hebt en je buurman wint een prijs, jij rijk zou zijn geweest als je wel had meegedaan. Ennenking pleit er voor de loten van de Postcode Loterij individueel te maken, door ze bijvoorbeeld op huisnummer te zetten.

-
Helène deed in NOVA huilend haar verhaal.