12 jaar cel voor doden 'kinderverkrachter'

De 37-jarige Alexander (Sander) B. uit Utrecht is vandaag veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens doodslag. De rechtbank acht bewezen dat hij in november 2005 de dakloze Jan Geurtsen (44) met een ijzeren pijp heeft doodgeslagen bij een oprijlaan naar landgoed Amelisweerd. In een afgetapt telefoongesprek vertelde B. dat hij de verkrachter van zijn kinderen had vermoord.

Waarschijnlijk heeft B. echter de verkeerde te grazen genomen want zijn vriendin N. verklaarde dat hij tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht, die was gewijd aan de gruweldood van Geurtsen, zei: ''Shit, ik heb de verkeerde te pakken genomen.''

De officier van justitie had twee weken terug 8 jaar cel én tbs geëist. B. ontkwam aan de tbs doordat hij weigerde mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Deskundigen konden daardoor geen conclusies over de toerekeningsvatbaarheid trekken. De rechtbank verhoogde wel de celstraf van 8 naar 12 jaar.

B.'s advocaat pleitte bij de behandeling twee weken terug voor vrijspraak. Volgens hem zijn alle getuigen leugenachtig en drugsgebruikers, dan wel opgenomen of psychiatrisch behandeld. En ook zijn cliënt noemde hij een ''leugenachtige fantast met momenten van grootheidswaan''. Tegenover de politie heeft B. nooit een bekentenis afgelegd.

Met dank aan Netsplitter voor de submit.