Jensen en BNN vloekkampioen

TelevisieUit de jaarlijkse Vloekmonitor, die TNS NIPO elk jaar in opdracht van de Bond tegen het Vloeken uitvoert, blijkt dat de taal op televisie vorig jaar flink verruwd is. In 2006 werd 13% meer gevloekt en gescholden dan het jaar ervoor. In totaal klonken er vorig jaar ongeveer 112.000 vloeken, scheldwoorden en verwensingen op de publieke- en commerciële omroepen.

Op de commerciëlen wordt het meest gevloekt, maar toch staan twee publieken bovenaan. BNN is de omroep met gemiddeld veruit de meeste grove taaluitingen: vorig jaar 6,7 per uur. De Vara neemt de tweede plaats in met 4,3 grove opmerkingen per uur. Veronica staat op drie met 3,5 gevolgd door de VPRO (3,3) en MTV die de score verdubbeld heeft ten opzichte van het voorgaande jaar (van 1,2 naar 2,4).

Bij afzonderlijke programma's staat de talkshow 'Jensen' van Robert Jensen onbetwist op één. Daarna komen op geruime afstand 'Wakker worden met Valerio' (TMF), Lotte (Tien), Wildboyz (MTV) en Gamekings (TMF).

Op zowel de publieke als de commerciële zenders wordt gemiddeld 0,3 keer per uur gevloekt, blijkt uit het onderzoek. Ongeveer 66% van de grove taal bestaat uit schutting- of scheldwoorden en ongeveer 20% uit vloeken, waarbij de naam van God of Jezus wordt gebruikt.Vloeker