Wilders wil nieuw onderzoek moord Fortuyn

PolitiekPVV-leider Geert Wilders eist een nader onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn. Het betreft de vraag of beveiliging de moord op Fortuyn had kunnen voorkomen. Wilders reageert daarmee op berichtgeving van zondag uit De Telegraaf. De krant schreef gisteren over het verzoek van een voormalige agent en lijfwacht van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Deze ex-lijfwacht, Christan Boom, heeft bij het gerechtshof in Amsterdam om heropening van het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn verzocht. Met zijn gerechtelijke procedure wil hij ervoor zorgen dat alsnog wordt onderzocht of toenmalige bewindslieden en betrokken ambtenaren strafbaar zijn, omdat zij destijds geen beveiliging voor de bedreigde politicus hebben geregeld. Boom bestrijdt namelijk de conclusie van de onderzoekscommissie-Van den Haak dat persoonsbeveiliging van Fortuyn de moord niet had kunnen voorkomen. ''Als Fortuyn door DKDB-agenten was beveiligd, zoals de Technische Evaluatiecommissie in de maanden voor de aanslag had geadviseerd, was hij niet vermoord op het Hilversumse Mediapark'', stelt de ex DKDB-agent.

Wilders heeft nu aan premier Balkenende schriftelijk gevraagd of ook de regering bereid is tot een nieuw onderzoek. Als Balkenende niets doet, wil Wilders een parlementair onderzoek naar de gebeurtenissen van vijf jaar geleden, met name de beveiliging van Fortuyn.

Regeringspartijen PvdA en CDA zitten niet te wachten op een nieuw onderzoek. PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen zegt dat er genoeg is onderzocht en ook CDA'er Sybrand van Haersma Buma wijst op het ''uitvoerige onderzoek'' van Van den Haak.