Voetbal: Uitslag KNVB-Beker

Icoon KNVB BekerAjax heeft, na 1917, 1943, 1961, 1967, 1970, 1971, 1972, 1979, 1983, 1986, 1987, 1993, 1998, 1999, 2002 en 2006 voor de zeventiende maal in zijn historie de KNVB-beker gewonnen. Na 120 minuten stond het 1-1, na het nemen van penalty's waren de Amsterdammers de betere ploeg. .

Ajax begon aanvallender aan de wedstrijd, maar het was AZ in de vierde minuut dat op voorsprong kwam. Doordat Vermaelen weggleed wist Dembťlť de bal via de korte hoek in het doel van de Amsterdammers te schieten. Even daarop had Davids kans op de 1-1, maar de bal ging net voorbij zijn hoofd. Davids claimde nog wel een penalty, maar scheidsrechter Van Egmond zag er geen strafschop in.

In de dertiende minuut was er een kansje voor Cziommer, maar hij liet zich in het strafschopgebied vrij makkelijk vallen. Ook hier zag Van Egmond geen strafschop in. Ajax probeerde het vervolgens wel, maar de Amsterdammers liepen zich stuk op de verdedigers van AZ. In de negentiende minuut leek AZ de 2-0 te scoren via Donk. Van Egmond keurde de goal echter af, na overleg met zijn grensrechter, vanwege hands.

In de 28e minuut had Ajax een kans, toen Sneijder halverwege de helft van AZ een vrije trap mocht nemen. Sinouh wist de bal echter te stoppen. Beide teams kregen kansen in de vrije harde wedstrijd, waarin veel overtredingen werden begaan die meestal onbestraft bleven. Maar echte kansen kregen beide clubs de rest van de eerste helft niet, waardoor 1-0 ook de ruststand was.

Beide teams kwamen onveranderd uit de kleedkamer om aan de tweede helft te beginnen. De eerste echte kans in het tweede bedrijf was voor de Amsterdammers. Davids schoot de bal richting Sinouh, die hem maar net wist te pakken. Even daarna werd het wel 1-1 nadat Klaas-Jan Huntelaar de bal op aangeven van Sneijder achter Sinouh wist te schieten.

In de 55e minuut was er een kans voor AZ, nadat Jaliens de bal maar net over het doel van Stekelenburg wist te koppen. Ajax probeerde wel steeds meer aan te dringen bij de Alkmaarders, maar grote kansen kregen ze niet. In de 64e minuut was er een kans voor Cziommer, maar zijn vrije trap ging maar net langs. Even daarna werd Maartens Martens gewisseld ten favoure van Boukhari. In de 69e minuut trok Van Egmond het eerste geel van de wedstrijd, nadat Wesley Sneijder Ryan Donk onderuit schoffelde. Even daarna kreeg ook Huntelaar geel nadat hij Dembele tackelde.

In de 71e minuut kwam Danny Koevermans in het veld bij AZ ten koste van Simon Cziommer. In de 73e minuut was er een kans voor Babel, toen hij alleen op Sinouh afging, maar hij trof geen doel. In de 76e minuut wisselde Ajax-coach Ten Cate Emanuelson voor de Belg Tom de Mul. De Amsterdammers bleven aanvallen. Davids kreeg in de 80e minuut de kans op 2-1, maar hij schoot de bal via de hand van Sinouh op de paal. In de 87e minuut moest Sneijder gewisseld worden wegens een blessure, voormalig AZ-er Kenneth Perez was zijn vervanger. In de 88e minuut moesten de Amsterdammers met tien man verder nadat Gabri rood kreeg voor het slaan van Demy de Zeeuw. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd kreeg Ajax nog een kans Omdat het na 90 minuten 1-1 stond, moest er twee maal vijftien minuten worden verlengd.

AZ begon aanvallend aan de verlenging. Dembele had in de 95e minuut een hele grote kans, maar de aanvaller van de Alkmaarders vergat de bal mee te nemen. Even daarop kreeg AZ een vrije trap net buiten het strafschopgebied, na een overtreding van Stam op Koevermans. Die leverde echter niets op. In de 98e minuut was AZ dichtbij de 2-1. Jenner, die vlak voor het doel van Stekelenburg stond, kreeg een voorzet van Boukhari verkeerd op zijn voet waardoor hij hoog over schoot. De Alkmaarders bleven komen, terwijl Ajax er niet uit wist te komen.

In de tweede helft van de verlenging kregen steeds meer spelers last van kramp. AZ heerste, Ajax had de kracht niet meer om aan te vallen. De Alkmaarders konden het echter niet afmaken. In de 116e kreeg AZ wederom een grote kans op de beslissing via Boukhari. Die werd in eerste instantie geblokt door Stekelenburg, en daarna wist Jenner de bal niet alsnog er in te schieten. Op slag van het einde van de wedstrijd schoot Arveladze de bal nog op de lat. Strafschoppen moesten nu de beslissing gaan brengen.

De eerste penalty werd genomen door AZ-er Shota Arveladze, hij wist de bal achter Stekelenburg te schieten. Kenneth Perez scoorde vervolgens de 1-1. Nordan Boukhari was de volgende voor AZ, en ook hij wist de bal in het net te schieten. Klaas-Jan Huntelaar maakte vervolgens vrij eenvoudig de 2-2, en daarna was ook Steinsson trefzeker. Vermaelen was de volgende en hij scoorde de 3-3. Oud-Ajacied Tim de Cler zette AZ weer op voorsprong. Na acht strafschoppen zette Olaf Lindenbergh Ajax weer naast AZ. Ook Jenner wist de penalty binnen te schieten, Heitinga bracht de stand op 5-5. Nu moesten er ťťn om ťťn penalty's worden genomen. Tot 7-7 ging het wederom weer gelijk op. Toen stopte Stekelenburg de penalty van Ryan Donk. Edgar Davids schoot de bal daarop wel in, waardoor de Amsterdammers de beker pakte.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! voetbal manager!