Geen quorum voor Turkse presidentsverkiezing

Het quorum voor de presidentsverkiezing in het Turkse parlement op zondag is niet gehaald. Dat maakte de voorzitter van de volksvertegenwoordiging bekend. De stemming kan derhalve niet doorgaan.

Het is de tweede keer dat er onvoldoende parlementariërs zijn om een nieuw staatshoofd aan te wijzen. Voorafgaand aan de zitting dreigde de enige kandidaat voor de post, minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül, zich terug te trekken als kandidaat als het quorum niet zou worden gehaald. Als er minder dan 367 parlementariërs stemmen dan trek ik me terug, liet de bewindsman voorafgaand aan de zitting weten.

Voor een geldige uitslag moet ten minste twee derde van de afgevaardigden deelnemen aan de stemming. De stemronde van zondag was nodig omdat bij een eerdere ronde ook al het vereiste aantal politici niet aanwezig was. De oppositie weigert deel te nemen aan de stemming.

Gül is een omstreden kandidaat. Hij maakt deel uit van de conservatieve religieuze AK-partij van premier Erdogan. Zijn kandidatuur zou een bedreiging vormen voor het strikt seculiere karakter van de presidentspost.

Het Turkse parlement ging overigens vorige week al akkoord met vervroegde verkiezingen op 22 juli. Die moeten een eind maken aan de politieke crisis.