Nieuwe golf van tornado's treft Kansas

Icoon RampEen nieuwe golf van tornado's heeft zaterdagavond het middenwesten van de Verenigde Staten getroffen. Van het noorden van Texas, door Oklahoma, Kansas, Nebraska tot aan South Dakota kregen mensen het advies extra waakzaam te zijn op zware wervelstormen.

De Amerikaanse nationale meteorologische dienst telde tientallen zogenoemde twisters, meldden lokale media zondag. Berichten over doden zijn er niet, wel raakten minstens elf mensen gewond toen verscheidene restaurants werden getroffen in Osborne, Kansas. Uit het westen van Oklahoma kwamen ook berichten van gewonden nadat een tornado gebouwen had getroffen in de plaats Sweetwater.

Weggevaagd
Het noodweer bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden in de plaats Greensburg ernstig. Het 1500 zielen tellende plaatsje in Kansas kreeg vrijdag de volle laag en is nagenoeg volledig weggevaagd. De autoriteiten hebben er tot nog toe negen doden geteld, maar dat aantal kan makkelijk oplopen. ''We hebben berichten van lokale ziekenhuizen dat er circa zestien mensen in kritieke toestand verkeren en dat een vijftigtal anderen wordt behandeld'', aldus een woordvoerster van de statelijke autoriteiten.

Tal van mensen worden nog vermist. Ze zitten mogelijk nog gevangen in schuilkelders onder hun compleet verwoeste huizen. Van de gebouwen in Greensburg staat nog geen 5 procent nog overeind. Het kan dagen duren voordat iedereen is bevrijd van onder zijn huis, zeggen lokale bestuurders.


Greensburg nagenoeg weggevaagd

Met dank aan rbman voor de submit.