Frankrijk kiest vandaag nieuwe president

Icoon VerkiezingenFrankrijk gaat vandaag naar de stembus om de nieuwe president te kiezen. De strijd voor het opvolgen van de huidige president Jacques Chirac gaat tussen de conservatieve Nicolas Sarkozy en Ségolène Royal van de socialistische partij.

Sarkozy is favoriet. De 52-jarige leider van de UMP (Unie voor een Volksbeweging) won op 22 april met bijna eenderde van de stemmen. Royal, de 51-jarige vrouwelijke kandidaat van de Parti Socialiste behaalde een kwart van de stemmen.

Omdat er in de eerste ronde geen absolute meerderheid werd behaald, komt er een tweede stemronde die beslissend wordt. De laatste opiniepeilingen waren in het voordeel van Sarkozy: hij kreeg 54 procent van de stemmen en Royal 46 procent. Hij vergrootte zijn voorsprong na een debat met Royal op de Franse televisie.

Om acht uur vanochtend openden ruim 65.000 stembureaus in Frankrijk hun deuren, die rond zes uur vanavond weer dicht gaan. In de grote steden blijven de stemlokalen langer geopend, tot 8 uur vanavond.

De Franse wet verbiedt het om vóór het sluiten van de laatste stembureaus de peilingen te publiceren. De buitenlandse media trekt zich niets van die wet aan en zullen net als 22 april de eerste exit polls al eerder bekend maken. De werkelijke uitslag volgt later op de avond.