Stille tocht voor doodgereden Pascal

Zo'n driehonderdvijftig mensen, vooral jongeren, hebben gisteren meegelopen in een stille tocht die gehouden werd naar aanleiding van de dood van Pascal Keijzer uit Hoogkarspel. De 16-jarige scholier werd afgelopen maandag expres doodgereden op de Parallelweg langs de Markerwaardweg tussen het Noord-Hollandse Zwaagdijk en Medemblik. In verband daarmee zitten inmiddels twee mannen van 36 en 40 jaar in voorarrest. Volgens geruchten zou een drugsruzie reden zijn geweest voor de moord.

Aan het eind van de tocht deden de vroegere vriendin en de vader van Pascal emotionele oproepen. ''Kijk uit met drugs en drank, het maakt meer kapot dan je lief is. Nu was het Pascal, maar het kan ook een van jullie zijn'', aldus oud-vriendin Daisy van der Gulik met gebroken stem.

De vader van Pascal, Jack Keijzer, vroeg zich af tegen wat de tocht eigenlijk gericht was. ''Tegen zinloos geweld? Tegen de drugswereld? Uit reacties op artikelen in de media begrijp ik dat een aantal mensen denkt te weten dat het gaat om een afrekening. Tegen wie? Tegen wat? Rechtvaardigt dit dat onze 16-jarige zoon op zo'n gruwelijke wijze vermoord moest worden?''

'Ongenuanceerd'
Vader Keijzer hekelde eerder deze week al de roddels en geruchten die over zijn zoon verspreid werden en de opmerkingen dat hij en zijn vrouw zouden hebben gefaald bij de opvoeding. ''Nog voor dat de officiële berichtgeving over de ware toedracht bekend is, staat een aantal mensen met ongenuanceerde oordelen al klaar. Dat is soms schokkend voor ouders, en dan druk ik me nog zachtjes uit.''

Tegen de vrienden en kennissen van Pascal zei hij: ''Dat een jongen van 16 jaar willens en wetens om het leven is gebracht, dat staat vast. Wat daarvan ook de reden moge zijn, het hoort niet. Laten we daarbij stil staan en laat iedereen vanaf nu normaal doen. Laat het geweld alsjeblieft stoppen. Laat dit de laatste tocht zijn die georganiseerd moet gaan worden. Jullie kunnen hiertoe een eerste aanzet geven. Ga lekker feesten en beesten. Neem een lekker biertje, maar blijf af van drugs. Laat de politie haar werk doen, en alsjeblieft, neem het recht niet in eigen hand. Vergeld geen kwaad met kwaad. Ik doe het ook niet, al zou ik het wel graag willen'' aldus een diepbedroefde vader Keijzer.