'Kernfusie bij kamertemperatuur'

Icoon OnderzoekOnderzoekers van de Amerikaanse marine beweren een kernfusiereactie op gang te kunnen brengen bij kamertemperatuur. Bij 'normale' kernfusies is een temperatuur nodig van 15 miljoen graden celsius. De ontdekking zou een doorbraak zijn in het energievraagstuk waar wetenschappers zich al jaren het hoofd over breken.

In 1989 beweerden elektrochemici Stanley Pons en Martin Fleischmann dat het mogelijk moest zijn om deuteriumkernen te laten samensmelten bij kamertemperatuur. Dit konden zij echter niet waarmaken en langzaamaan groeide het aantal critici van de theorie.

'Space and Naval Warfare Systems', een afdeling van de Amerikaanse marine, bleef geloven in de theorie en geeft nu aan bewijs te hebben gevonden voor de reactie. Onderzoekers Stanislaw Szpak en Pamela Mosier-Boss hebben een koude kernreactie laten verlopen en kunnen deze reproduceren en uitleggen. Zij gebruikten dezelfde techniek als Pons en Fleischmann twee decennia geleden met paladium en deuterium gecoate draad die aan een elektrisch of magnetisch veld wordt blootgesteld.

Kernfusie is een zeer veilige en schone manier om energie te produceren. Het is veiliger dan kernsplitsing, dat in veel kerncentrales wordt gebruikt om energie op te wekken. Kernfusie is geen kettingreactie en kan dus niet op hol slaan. Er komen ook geen radioactieve stoffen vrij, waardoor de reactie schoon is.

Met dank aan leejow en attaxia voor de submit.