'SP wilde pact met Wilders sluiten'

Icoon PolitiekDe Socialistische Partij wilde met PVV-leider Geert Wilders een afspraak maken om elkaar tijdens de verkiezingscampagne met rust te laten. Dat zegt Wilders vandaag in Trouw. "Een soort niet-aanvalsverdrag, althans zo interpreteerde ik het," aldus Wilders.

Het voorstel werd gedaan tijdens een lunch in een restaurant in Den Haag, waarvoor SP-Kamerlid Harry van Bommel Wilders uitgenodigd had. Volgens Van Bommel overwoog zo’n 5 procent van de mensen die SP wilden stemmen ook om op de PVV te stemmen. Daarom wilde hij dat de PVV zich meer zou richten op de VVD-aanhang, terwijl de SP zich dan op de PvdA-kiezer kon richten.

Van Bommel bevestigt dit verhaal niet. Hij kan zich wel het etentje herinneren, waarin gesproken is over de peilingen. "Wellicht hebben we ook gesproken over de kiezers, maar wat Wilders suggereert, daar heb ik geen herinnering aan," zegt Van Bommel. Hij "kan een opmerking hebben gemaakt" over dat Wilders de VVD, de CU en het CDA leeg zou kunnen eten, terwijl de SP zich op de PvdA zou richten, maar een afspraak zou niet gemaakt zijn.

Volgens Wilders zijn integratiekwesties sowieso een gevoelig onderwerp binnen de SP: "Je zag bijvoorbeeld dat Marijnissen zich in het debat over de dubbele paspoorten muisstil hield, om een tijd later te zeggen dat één paspoort toch beter was."