Onafhankelijkheid Schotland ver weg

Icoon Verkiezingen De Britse regeringspartij Labour heeft bij regionale en lokale verkiezingen donderdag in Engeland, Schotland en Wales forse verliezen geleden. Toch zijn de verkiezingen niet zo desastreus verlopen als verwacht, stelde de partij na telling van ruim de helft van de stemmen. In Engeland wonnen met name de Conservatieven. Wel bleef de partij de grootste in Schotland, waardoor onafhankelijkheid voor Schotland minder reëel wordt.

De Schotse Nationale Partij (SNP) wil Schotland afsplitsen van het Verenigd Koninkrijk. De Schotse eerste minister Jack McConnell zei dat de voorspellingen dat de SNP op weg was naar een dramatische zege "een beetje aanmatigend" zijn geweest. Toch heeft Labour fors moeten inleveren op de SNP. Van de 129 Schotse parlementszetels zijn er 67 inmiddels bekend. Labour mag als grootste partij waarschijnlijk beginnen met coalitieonderhandelingen. Eerder zat deze in een coalitie met de liberalen, maar die hebben geen meerderheid. Grote kans is dat de Groenen erbij zullen komen om een meerderheid te vormen in het Schotse parlement.

SNP wil alsnog proberen in 2010 een referendum uit te schrijven over Schotse onafhankelijkheid. Dit lijkt echter onmogelijk als geen van de coalitiepartijen daarmee in zullen stemmen. SNP wil een onafhankelijk Schotland met economische banden met Engeland. Het land moet totaal omgevormd worden naar Scandinavisch welvaartsmodel. Tegenstanders wijzen erop dat Schotland bij uittreding van het Verenigd Koninkrijk eerst toe zal moeten treden tot de Europese Unie. Dat kan jaren in beslag nemen en zou daardoor een grote economische crisis kunnen veroorzaken. Bovendien is de kans groot dat Spanje een dergelijk lidmaatschap niet eens toestaat wegens nationalistische druk van Basken en Cataloniërs in dat land.


Verkiezingen