Balkenende lovend over Fortuyn

Minister-president Jan Peter Balkenende vindt dat de op 6 mei 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn zaken aan de orde heeft gesteld die te lang geen aandacht kregen en dat zijn invloed tot de dag van vandaag merkbaar is. Hij heeft dat geschreven in een brief aan Marten Fortuyn, Pim's oudste broer.

''Uw broer bezat het karakter en de moed om tegen de heersende trend van opinies in te gaan. Hij heeft zaken aan de orde gesteld die te lang onderbelicht waren gebleven. Daarmee heeft hij veel mensen weten te inspireren. Zijn invloed is tot op de dag van vandaag merkbaar'', schrijft de premier in de brief.

Opmerkelijk is dat Balkenende in de brief ook positief is over thema's die Fortuyn indertijd aansneed. Thema's die in 2002 juist vaak omstreden waren zoals integratie, moslims en het aantal toe te laten asielzoekers, en die Fortuyn lardeerde met uitspraken als dat de grenzen dicht moesten omdat Nederland vol was en dat de islam een achterlijke cultuur was.

De premier schrijft: ''Thema's die hij op de agenda zette - zoals het belang van de integratie van nieuwkomers, en de noodzaak de kloof tussen politiek en burgers kleiner te maken - bepalen ook nu nog het politieke debat en zullen dat de komende jaren blijven doen.'' Hij roemt ook de helderheid van Pim Fortuyn zijn standpunten over bijvoorbeeld integratie: ''Fortuyn was voorstander van een pardonregeling en hij zei ook 'mensen die in Nederland zijn, moeten voluit mee kunnen doen'. Zijn boodschap was: 'Maak veel meer werk van integratie' en dat gebeurt nu ook.'' Verder roemt Balkenende in de brief Fortuyns inzet voor de kwaliteit van de zorg en het onderwijs.

'Ontroerd'
Marten Fortuyn zegt in een reactie op de brief verrast en geroerd te zijn: ''Ik vind het sowieso erg menselijk dat de premier de tijd en de moeite heeft genomen om een persoonlijke brief te schrijven. Maar wat ik nog belangrijker vind en wat mij enorm troost is dat hij de positieve invloed erkent die Pim heeft gehad - ook na zijn dood - op het politieke en maatschappelijke gebeuren.''

Balkenende heeft naar eigen zeggen de brief geschreven ''omdat we nu terugdenken aan wat er vijf jaar geleden op die zesde mei is gebeurd en ik had er behoefte aan om de familie nog eens een hart onder de riem te steken. Om te zeggen dat wij Pim niet zijn vergeten. Het is een gebaar van herkenning, respect en medeleven.''



Pim Fortuyns graf in Provesano (Italië)