Thuisdetentie moet hoofdstraf worden

Icoon MisdaadMinister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil thuisdetentie met een maximale duur van vier maanden als hoofdstraf invoeren binnen het Nederlandse strafregime. Dat heeft een woordvoerder van zijn ministerie vrijdag bevestigd naar aanleiding van bericht in het dagblad Trouw.

Thuisdetentie biedt mogelijkheden voor gevallen waarin een geldboete of taakstraf als een te lichte straf en zitten in de gevangenis als een te zware straf wordt ervaren. De thuisstraf verplicht een veroordeelde zijn straf thuis uit te zitten. De controle gebeurt elektronisch, met een enkel- of polsband die via een zender is verbonden met een centrale meldkamer. Ook kan de veroordeelde onaangekondigd huisbezoek krijgen.

De veroordeelde mag zijn woning gedurende twee uur per dag verlaten voor boodschappen, familiebezoek, sporten of het bijwonen van een religieuze plechtigheid. Hierover moeten van te voren afspraken worden gemaakt met de Dienst Justitiële Inrichtingen, die verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van de straf.

'Thuisgevangenen' mogen niet buiten de deur werken of een opleiding volgen. Veroordeelden die niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, krijgen een toelage op bijstandsniveau. Uit binnenlands- en buitenlands onderzoek blijkt volgens het ministerie dat veroordeelden thuisdetentie als een echte straf ervaren. Er zijn al proeven gedaan met elektronisch toezicht.

Hirsch Ballin stuurt vrijdag het betreffende wetsvoorstel voor advies naar diverse instanties.