Egels niet blij met McFlurry

Het lijkt zo aanlokkelijk voor een klein egeltje. Een lekker geurend bekertje met gesmolten ijs. Je rent erop af en begint te smullen van het ijs. En dan kun je er niet meer uit, want je zit met je koppie vast in het bekertje.

Volgens egelverzorgster Else Arendse-Kegge van Vogelklas Karel Schot in Rotterdam is het schering en inslag. De stekeltjes van het egeltje blijven hangen achter de naar binnen gekeerde rand van het ijsbekerje, waardoor de McFlurry werkt als een egelval. "Ze kunnen er niet meer uit en blijven met zo’n beker op de kop rondlopen. Als de diertjes niet worden gevonden, overlijden ze door uithongering. Of lopen het water in en verdrinken", aldus de egelvriendin.

Zelf viste ze onlangs nog een egelkadavertje uit het water in IJsselmonde. "Ik heb eens rondgebeld, en dit gebeurt in Nederland dus tientallen keren per jaar. Laat mensen hun afval gewoon in de prullenbak gooien en niet op straat dumpen." Het egeltje was al het derde McFlurry slachtoffer in korte tijd.

McDonalds werkt inmiddels aan een egelvriendelijk bekertje. Ondanks dat zo'n bekertje moet voldoen aan allerlei veiligheids- en kwaliteitseisen, komt het nieuwe bekertje er sowieso, meldt een woordvoerder van de hamburgergigant. "Dat gebeurt op Europees niveau, en wat ons betreft zo snel mogelijk."

In Groot-BrittanniŽ doken overigens al eerder berichten op dat de McFlurry-bekers problemen voor egels konden opleveren. McDonalds zou de bekers daar toen al hebben aangepast door ze een smallere opening te geven.


Dit egeltje moest z'n nieuwsgierigheid met de dood bekopen