Voortbestaan ABN Amro onzeker

Icoon Financieel Het gerechtshof van Amsterdam heeft de beslissing van ABN Amro om dochterbedrijf LaSalle zonder toestemming van de aandeelhouders te verkopen bevroren. Hierdoor is de kans groot dat een consortium van banken ABN Amro overneemt en het merk laat verdwijnen.

Het bankenconsortium Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander wilden immers alleen een bod doen op ABN Amro als LaSalle daar een onderdeel van uitmaakte. ABN Amro besloot razendsnel LaSalle te verkopen, zodat het bankenconsortium geen interesse meer zou hebben in de bank. De aandeelhouders waren het niet eens met deze beslissing, want het consortium zou de aandeelhouders meer opleveren. De aandeelhouders werden door de rechter in het gelijk gesteld. Hierdoor is de kans zeer groot dat ABN Amro verkocht gaat worden aan het consortium. Hierdoor zal ABN Amro als merk waarschijnlijk verdwijnen. Het Nederlandse deel van ABN Amro zal dan overgaan in de bank Fortis en het Amerikaanse LaSalle is interessant voor Royal Bank of Scotland.

Het bestuur van ABN Amro wil het bedrijf eigenlijk verkopen aan het Britse Barclays. Barclays wil het bedrijf als geheel overnemen zonder het te splitsen. Ook zou het merk ABN Amro in Nederland dan blijven bestaan. Barclays kan ABN Amro alleen nog overnemen als het een hoger bod uitbrengt dan het consortium zal doen.

FNV-bestuurder Fred Polhout is als de dood voor de dreigende splitsing van ABN Amro. "Het is een horrorscenario dat zich nu ontspint". Zelfs zonder afsplitsing zouden al vele banen verloren gaan, maar FNV is bang dat als ABN Amro zal verdwijnen dat dat nog veel meer het geval zal zijn. "Het is ontegenzeggenlijk dat de aandeelhouders alle macht naar zich toe trekken en alle middelen gebruiken om zoveel mogelijk geld in hun zakken te steken", aldus de bestuurder.
Submitter:  Bron: RTL Nieuws