Moffenmeid-affiche gaat Winterswijk te ver

TheaterEen affiche waarop toneelvereniging 'Ons Genoegen' uit Aalten een opvoering van een openluchtspel aankondigt heeft tot beroering geleid in het nabijgelegen Winterswijk. De titel van het stuk, 'De Moffenmeid', staat groot afgedrukt op het affiche en dat is tegen het zere been van vooral de middenstand in Winterswijk.

Wekelijks bezoeken duizenden Duitsers het stadje in de Achterhoek en daarom wil geen middenstander het raambiljet ophangen. Ze vinden de titel te confronterend danwel te beledigend. Toneelclubvoorzitter Gerard te Hennepe zegt dat het openluchtspel gaat over zwart-wit denken en vooroordelen. ''De commotie illustreert dat het thema helaas nog steeds actueel is'', aldus de voorzitter.

Toch heeft hij begrip voor de commotie. Daarom zal er een nieuw affiche worden gemaakt waar de titel minder prominent op staat en in het kort de inhoud van het stuk wordt vermeld. De Moffenmeid wordt eind juni opgevoerd.

Een moffenmeid, of moffenhoer, was een Nederlandse vrouw die in de oorlog aanpapte met de Duitsers (moffen). Meteen na de bevrijding werden ze veelal kaalgeknipt en publiekelijk ten schande gezet.Een moffenmeid na de bevrijding
(geen foto van het affiche)