'Kleding beschermt niet altijd tegen de zon'

Icoon WetenschapMensen die denken goed beschermd te zijn tegen schadelijke zonnestralen door het dragen van een T-shirtje, komen bedrogen uit. Alleen stevige en donkere kleding beschermt de huid tegen uv A- en uv B-licht. Dat schrijven onderzoekers in het medisch tijdschrift The Lancet van donderdag.

Dikke wol en denim bieden de beste bescherming. Luchtige kleding van katoen of linnen, die bovendien licht van kleur is, biedt meestal slechts matige bescherming, te vergelijken met een zonnecrème factor 10.

De wetenschappers voorzien dat de meeste mensen niet zo snel dikke broeken en zwarte truien zullen aantrekken onder een brandende zon. Zij geven daarom ook advies over het gebruik van zonnecrèmes. Maar, benadrukken zij, zonnecrèmes moeten wel als een laatste optie worden gezien.

Voor een goede bescherming dient de crème een hoge beschermingsfactor te hebben. Waterbestendigheid is een pré. Daarnaast moet de crème een half uur van te voren zijn aangebracht. Tot slot raden de wetenschappers aan om niet te zuinig te doen met de crème.


Optimale bescherming.