Acht jaar cel voor 'brein' ontvoering Melchers

De rechtbank in Amsterdam heeft Lorenzo M. dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers. Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf geëist van twaalf jaar.

De rechtbank beschouwt M., een neef van de andere hoofdverdachte Izaan M., als de initiatiefnemer van de ontvoering en gijzeling in september 2005.

Claudia Melchers werd op 12 september 2005 ontvoerd uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid. Drie dagen later lieten de ontvoerders haar vrij in de buurt van Arnhem. Zij eisten 300 kilo cocaïne als losgeld. In plaats daarvan beloofde Melchers hen 5 miljoen euro. Het losgeld is nooit betaald.

Lorenzo heeft zijn rol in de gijzelingszaak altijd ontkend, ook omdat hij niet bij de ontvoering aanwezig was. Zijn advocaten hadden om vrijspraak gevraagd omdat er volgens hen geen enkel bewijs is.

Het OM stelt dat de twee belastende verklaringen die Izaan eerder aflegde en de e-mailberichten die hij na haar vrijlating naar de miljonairsdochter stuurde, aantonen dat Lorenzo medeplichtig is. Bovendien kent Lorenzo de familie Melchers erg goed vanuit de bridgewereld.

De straf viel lager uit dan de eis van het OM omdat de rechtbank onder meer keek naar de duur van de ontvoering. Ook hebben de ontvoerders geen geweld gebruikt tegen Melchers.

De advocaat van Lorenzo kondigde aan vrijwel zeker in hoger beroep te gaan.