TV-kijker heeft genoeg van Sterren

TelevisieDe Nederlanders lijken wel klaar met sterren in veel tv-programma's. Het leek de nieuwe toverformule bij de commerciële zenders: Men neme een batterij 'sterren' en laat die iets doen. Vervolgens werden we opgescheept met ijsdansen, zingen, reizen, pokeren, boksen of afvallen met sterren.

Aanvankelijk genoten miljoenen kijkers van de capriolen van de sterren. Maar nog geen twee jaar na het overweldigende succes van het eerste seizoen Dancing with the Stars op RTL4 lijkt de koek alweer op. De finale van de eerste reeks, eind 2005, waarin Jim Bakkum zijn rivaal Irene van der Laar versloeg, was goed voor 2,7 miljoen kijkers. Afgelopen zaterdag zagen nog maar 655.000 geïnteresseerden dichter Bart Chabot, voor de laatste keer, over de dansvloer zwieren.

Ook bij SBS6 zit de sleet er goed in. De omroep won de ijsdansoorlog, maar opvolger So You Wannabe a Popstar staat op het punt door zijn hoeven te zakken. De eerste aflevering zat nog ruim boven het miljoen kijkers; afgelopen vrijdag keken nog slechts 684.000 mensen.


"Kom van dat dak af!"

De finale van Just the two of us op Tien trok maandag 510.000 kijkers. Het was voor het eerst dat deze zangwedstrijd boven de half miljoen geïnteresseerden uitkwam.

Volgens regisseur Guus Verstraete, die jarenlang grote Van de Ende-shows regisseerde, hebben de omroepen zelfmoord gepleegd. "Het is pure overkill geweest. Het begon met Dancing With The Stars. Toen wisten de tv-zenders niet hoe snel ze met dat ijsdansen moesten beginnen. Ze programmeerden dat ook nog eens recht tegenover elkaar. Hoe haal je het in je hoofd? Daarna gingen ze zingen, pokeren, afvallen en weet ik veel wat. Wij kregen vroeger bij Van de Ende, dat als pretfabriek te boek stond, vaak het verwijt dat we eenheidsworst maakte. Maar je kunt zeggen wat je wilt, maar Wedden Dat, de Honeymoonquiz en de Surpriseshow waren wel heel verschillende programma’s. Zeker als je dat vergelijkt met die sterrenshows. Dát is pas eenheidsworst. Daarom zie je nu dat het in een klap over is. Mensen zijn het spuugzat."

Eyeworks-directeur Robert van den Boogaard, verantwoordelijk voor Sterren Dansen op het IJs en So You Wannabe a Popstar, gelooft helemaal niet dat sterrenprogramma's hun langste tijd hebben gehad. "Het gaat er om of je er een goed programma van maakt. Quizen en reality als genre raken toch ook niet uit? Nee, het gaat om de kwaliteit en originaliteit. Tuurlijk is Nederland nu een beetje overvoerd geraakt. Dat RTL's Dancing With The Stars het nu minder doet, snap ik wel. Dat heeft die zender over zichzelf afgeroepen door direct erna met een ijsdansshow te komen, wat natuurlijk de overtreffende trap is. Daarna is stijldansen weer wat gewoontjes."

Ook Tina Nijkamp, programmadirecteur van SBS6, gelooft nog in de shows. Of ze op haar eigen zender in het najaar komt met een nieuw sterrenprogramma wil ze uit concurrentieoverwegingen niet verklappen. "Maar het is niet uit", zegt ze stellig. "Het ligt er gewoon aan wat het is. En of het leuk is om naar te kijken."

Wim ter Laak, programmadirecteur van RTL4, denkt dat de grens wel bereikt is. "De moeder van al die sterrenprogramma's is toch Dancing With The Stars geweest, wat een ijzersterk format blijft. Daar is het allemaal mee begonnen. Daarna zijn er veel spin offs geweest. Op de tv-beurs in Cannes ben ik weer van alles tegengekomen: autoracen, paardrijden, bobsleeën en synchroonzwemmen met de sterren. Eerlijk gezegd: ik geloof er niet in."