Terrorisme in 2006 flink toegenomen

Icoon TerrorismeVorig jaar zijn er wereldwijd een kwart meer aanslagen gepleegd dan in 2005. In totaal vielen daarbij 20.498 doden. In 2005 waren dit er 14.618. Dit is een toename van 40%. Dat staat in een rapport over terrorisme dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren publiceerde.

De meeste slachtoffers vielen in Irak (66%). Dat land nam ook al 45% van alle aanslagen voor zijn rekening. Van de 290 aanslagen waarbij tien of meer mensen omkwamen, werd 90% gepleegd in de twee landen die door de Amerikanen en hun bondgenoten juist zijn binnengevallen om het terrorisme te bestrijden: Irak en Afghanistan.

Het aantal gewonden dat viel bij terreuraanslagen is meer dan verdubbeld, tot 38.000. De helft van alle slachtoffers van terreur in 2006 was moslim, aldus het Amerikaanse rapport dat de aanvallen tegen Amerikaanse soldaten in Irak en Afghanistan niet mee heeft gerekend.

Grootste aanjager van het terrorisme is volgens het rapport Iran. Het zou dan vooral gaan om Iraanse steun aan opstandelingen in Irak. Ook Syrië is een grote ondersteuner van terreur. Verder worden Cuba, Noord-Korea en Soedan genoemd als staten die terroristische bewegingen ondersteunen.