Levenslang voor vijf Britse moslims

Icoon TerrorismeVijf Britse moslims die aanslagen in Groot-Brittannië wilden plegen, zijn maandag door een rechtbank in Londen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Dat hebben Britse media gemeld.

De vijf, Omar Khyam, Anthony Garcia, Waheed Mahmood, Jawad Akbar en Salahuddin Amin, wilden met bommen aanslagen plegen die mogelijk het leven van honderden mensen zouden hebben geëist.

De leider van de groep had naar eigen zeggen contact met al-Qaeda-leiders. Ook is hij gezien met de daders van de bloedige aanslagen op het openbaar vervoer van Londen in 2005. ''Jij hebt dit land, dat je alle kansen bood, verraden'', stelde de rechtbank.

De veroordeelden komen pas na 35 tot veertig jaar in aanmerking voor strafvermindering. Anderen mogen pas over maximaal 35 jaar worden vrijgelaten, oordeelde de rechtbank. ''Sommigen van jullie of allen zullen mogelijk nooit vrijgelaten worden'', luidde het oordeel. De rechtbank sprak van ''wrede, gewetensloze'' mensen.

De vijf werden in 2004 opgepakt. Zij waren mogelijk slechts enkele dagen verwijderd van de voorgenomen aanslagen op onder andere winkelcentra, een nachtclub of gasleidingen. De rechtbank sprak twee andere verdachten vrij.

Omdat tijdens het proces bleek dat inlichtingendienst MI5 in 2004 ook twee mannen in de gaten hield die betrokken waren bij de aanslagen op de Londense metro van 2005, gaat een Britse parlementaire commissie een onderzoek instellen naar de inlichtingendienst. De commissie moet uitzoeken waarom MI5 toen niet heeft ingegrepen en de twee mannen in 2005 hun gang konden gaan.



De vijf veroordeelden