Chinees sterft aan 'syndroom van plotse dood'

Een overleden gedetineerde Chinese rechter die tekenen van mishandeling vertoonde, is gestorven aan het 'syndroom van een plotse dood van een volwassene'. Dat blijkt uit officieel onderzoek, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag.

De 38-jarige oud-rechter Li Chaoyang werd verdacht van het aannemen van steekpenningen en zat sinds 23 maart vast. Op 2 april werd hij bewusteloos in zijn cel in Guilin in de zuidwestelijke regio Guangxi aangetroffen. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Volgens hoofdonderzoeker Shi Saosen was er niets verdachts aan de dood van de magistraat. Shi ging niet verder in op het 'syndroom' waaraan Li is gestorven, maar verklaarde nog wel dat er geen sporen van marteling of mishandeling waren aangetroffen op het lichaam van Li.

Het onderzoek van de politie en de lokale autoriteiten volgde na protesten van de familie van Li die op het lichaam van de overleden rechter een groot aantal blauwe plekken had aangetroffen. Volgens het onderzoek was Li echter geestelijk instabiel, probeerde hij te ontsnappen en raakte hij gewond bij een vluchtpoging.

Justitie en politie worden vaker beschuldigd van het verdoezelen van misbruik van gedetineerden. Het is niet ongebruikelijk dat gevangenen worden mishandeld of sterven in gevangenschap.