Amnesty: Meer onderdrukking in China

Icoon BuitenlandsBelangrijke verbeteringen in de Chinese wetgeving ten aanzien van mensenrechten worden overschaduwd door steeds meer onderdrukking in de aanloop naar de Olympische Spelen in China van 2008.

Dit stelt Amnesty International maandag in een rapport. De komende spelen 'katalyseren het gebruik van gevangenhouding zonder vorm van proces', zo concludeert de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty erkent dat er belangrijke positieve hervormingen zijn doorgevoerd ten aanzien van de doodstraf en de regulering van buitenlandse journalisten in de Volksrepubliek. Amnesty prijst de nieuwe juridische buffer die voor de toepassing van de doodstraf is ingevoerd en de versoepeling van de regels waaronder buitenlandse journalisten werken.

Het zijn belangrijke stappen naar betere mensenrechten in China. Maar de autoriteiten zijn zo geobsedeerd door ''stabiliteit en een goede sociale omgeving voor de Olympische Spelen'' dat ze vaker mensen gevangen zetten zonder enige vorm van proces en ook vaker huisarrest opleggen aan mogelijke critici. De politie in Peking heeft bijvoorbeeld voorgesteld drugsverslaafden langer vast te houden in kampen dan momenteel wettelijk is toegestaan, zodat ze van hun verslaving af kunnen komen voor de Olympische Spelen.

De spelen worden misbruikt om vormen van gevangenhouding zonder vorm van proces op allerlei manieren in stand te houden en meer toe te passen, zo waarschuwt Amnesty International.