Veroorzakers zwerfvuil gepakt door kentekens

Icoon PolitieDe Amersfoortse McDrive heeft gedurende acht weken steekproefsgewijs de kentekens van klanten op de zakken gezet. Hierdoor gooiden veel klanten, uit angst voor boetes, geen lege hamburgerdozen en bekers meer uit het autoraampje.

De medewerkers van McDonald's en de plantsoenendienst van Eemfors hebben tijdens de proef lijsten met kentekens van vervuilers naar de politie doorgestuurd. Het zou gaan om zo'n honderd tot tweehonderd nummers. Politieagenten in burgerauto's postten voor de McDonald's en beboetten vervuilers.

Volgens Jeroen Bakker, manager van de bewuste McDrive, reageren de klanten goed. Zij zien de posters waar uitleg staat over de actie en vatten dit positief op.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de politie niets heeft gedaan met de ontvangen kentekens. ''Het was de bedoeling dat we er actief mee aan de slag zouden gaan, maar die plannen zijn bijgesteld omdat de politie pas kan bekeuren als agenten een overtreding zelf hebben waargenomen.'' De preventieve werking zou er echter niet minder om zijn.