Website berekent verlies bierdrinkers

Icoon Opmerkelijk"Jaren te veel betaald voor ons bier? Dan gaan we nu hetzelfde aantal jaren te weinig betalen. De brouwers betalen zo de schade terug." Dat is een van de oproepen van bezoekers op de website www.bierverliesmeter.com.

Op de site kunnen bierdrinkers uitrekenen welk bedrag ze te veel hebben betaald voor hun drank door illegale prijsafspraken tussen de brouwers. De Europese Commissie stelde onlangs dat Heineken, Grolsch, Bavaria en Inbev zich hier schuldig aan zouden hebben gemaakt. Op de site kunnen bierdrinkers, aan de hand van hun bierconsumptie, vaststellen hoeveel schade ze daardoor hebben geleden.

Tot nu toe maakten een kleine 10.000 mensen gebruik van de site die, volgens de bierverliesmeter, gezamenlijk meer dan 17,6 miljoen euro te veel zouden hebben betaald. Het gaat gemiddeld om 1911 euro en 28 cent per persoon. De bezoeker kan na de berekening een protestmail naar de brouwers sturen.

De Europese Commissie bepaalde onlangs dat Heineken, Grolsch en Bavaria samen 274 miljoen euro boete moeten betalen voor illegale prijsafspraken. Het Belgisch-Braziliaanse InBev krijgt een beoogde boete van 84 miljoen euro kwijtgescholden omdat het zo goed meewerkte met de onderzoekers.
bier
Eindelijk goedkoper bier?