Rellen Estland na acties tegen verplaatsen beeld

Icoon Buitenlands

De hoofdstad van Estland, Tallinn, was vannacht het toneel van hevige rellen. Vooral etnische Russen waren woedend over een standbeeld uit het Sovjet-tijdperk dat op last van Estische autoriteiten is verwijderd. Het standbeeld is samen met andere monumenten over de Tweede Wereldoorlog heilig voor bijna elke Rus. De Sovjet-soldaat herinnert de Esten echter aan de tijd van Sovjet-overheersing.

De Russische autoriteiten zijn woedend op Estland. Het Russische Hogerhuis wil dat de Russische president Vladimir Poetin de banden met de Baltische staat verbreekt. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beslissing "heiligschennis en onmenselijk". Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov overweegt serieuze maatregelen tegen Estland en haar bondgenoten. "Het zal ernstige gevolgen hebben voor Estland, en ook voor onze relaties met de NAVO en de EU, omdat zij Estland hebben opgenomen terwijl dat land op grove wijze Westerse waarden schendt", aldus Lavrov. Het is nog niet duidelijk welke stappen Rusland, dat al sinds 1991 een problematische relatie met Estland heeft, tegen Tallinn zal nemen. De premier van Estland, Andrus Ansip, stelde donderdag dat de verplaatsing van het monument een zaak van Estland alleen was. "We vinden het niet nodig om uitvoerige discussies te houden met de Russische autoriteiten over binnenlandse aangelegenheden", aldus de premier.

Zo'n duizend demonstranten, voornamelijk etnische Russen, verzamelden zich bij het twee meter hoge beeld van een soldaat uit het Rode Leger, om te protesteren tegen de beslissing om het weg te halen. Het protest liep volledig uit de hand. Meer dan 40 mensen raakten gewond en er werden 300 arrestaties verricht. Er werden plunderingen en vandalisme gemeld en de politie gebruikte traangas en waterkannonnen om de betogers uit elkaar te drijven. Ook enkele politagenten raakten gewond.

Van de 1,4 miljoen inwoners in Estland zijn 300.000 etnische Russen, een kwart van de totale bevolking. Hun ouders verhuisden naar de toenmalige Sovjetrepubliek in het kader van de Russificatiepolitiek van Stalin. Na 1991 verloren de Russen hun bevoorrechte positie. Het nieuwe nationalistische bewind in Tallinn dwong de etnische Russen Estisch te leren, anders zouden zij statenloos worden. Dat leidde tot grote spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen.





Tallinn na rellen