Nederlanders bewegen steeds meer

Icoon GezondheidNederlanders zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan bewegen. In 2000 bewoog nog slechts 52 procent voldoende, terwijl dat percentage nu op 63 ligt. Bovendien daalde het aantal mensen dat helemaal niet beweegt van 9 naar 6 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO Bewegen en Gezondheid.

Opvallend genoeg is het aantal uur dat er gemiddeld zittend of liggend wordt doorgebracht - los van slapen - niet afgenomen. Om toch meer te bewegen zijn Nederlanders vooral actiever geworden in hun vrije tijd. Zo wordt er meer gesport, gewandeld, gefietst en geklust.

30 minuten
Volgens Clťmence Ross, de voorzitter van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), moet een voldoende bewegende persoon tenminste vijf dagen in de week voor dertig minuten intensief aan de slag. Met name bij kantoorpersoneel en studenten valt er volgens de oud-staatssecretaris nog een hoop te halen. Daarom komt de NISB binnenkort met een nieuwe campagne, '30minutenbewegen'. Voor die campagne zullen onder andere een campagnebus, beweegclinics, evenementen en, opvallend genoeg, een internetcommunity ingezet worden.