Leidse VVD-sticker tegen bezuiniging

PolitiekHet Leidse VVD-raadslid Frederik Zevenbergen is zo boos over bezuinigingsplannen van het linkse stadsbestuur van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie, dat hij een variant op de welbekende JA/NEE-brievenbussticker heeft ontworpen. Volgens de VVD'er bezuinigt het college fors op gehandicaptenzorg en geeft het aan de andere kant veel geld uit aan heroïnejunks. Daardoor zijn junks in Leiden beter af dan gehandicapten, meent Zevenbergen.

Zevenbergen, die zelf een gehandicapte partner heeft, zegt dat mindervaliden in Leiden minstens 1,2 miljoen euro mislopen door de bezuinigingen. Zo gaat Leiden de subsidie voor verhoogde toiletpotten, douchebeugels en andere hulpmiddelen niet meer vergoeden in een poging de torenhoge tekorten van de stad te verkleinen. Voorts gaat het mes in het invalidenvervoer. Het college steekt daarentegen wel anderhalf miljoen euro in gratis heroïneverstrekking. ''De wereld op zijn kop'', aldus de liberaal.

Zevenbergen hoopt zijn stadsgenoten middels de stickeractie wakker te schudden. ''Het is schandelijk dat dit linkse college gehandicapten aanpakt die buiten hun schuld afhankelijk zijn van voorzieningen, terwijl de subsidiepot wel opengaat voor genotsmiddelen voor 25 junks.''

In een reactie zegt het stadsbestuur dat er geen verband is tussen de bezuinigingen op het gehandicaptenbeleid en de gratis drugsverstrekking. Die beleidsplannen moeten los van elkaar gezien worden. Bovendien bleef er de afgelopen jaren steeds geld over bij de post gehandicaptenvoorzieningen, aldus de wethouders. Ook merken ze op dat de ChristenUnie tegen heroïneverstrekking is, en dus niet thuishoort op de sticker.



De sticker van Zevenbergen