De Hond moet schadevergoeding betalen

Icoon JustitieOpiniepeiler Maurice de Hond moet klusjesman Michaël de Jong en diens vriendin 120.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank woensdag besloten, zegt de advocaat van De Jong, Jan Vlug.

De klusjesman van de in 1999 vermoorde Jacqueline Wittenberg en zijn vriendin eisten een schadevergoeding van in totaal 200.000 euro van Maurice de Hond. In een uitvoerige campagne ten gunste van Ernest Louwes, die wegens moord op Wittenberg werd veroordeeld, beschuldigde De Hond sinds december vorig jaar de klusjesman er publiekelijk van de moord op zijn geweten te hebben. Diens vriendin zou de Deventenaar hebben gedekt.

De 60-jarige Jacqueline Wittenberg werd in september 1999 in haar woning in Deventer vermoord. In november dat jaar arresteerde de politie haar executeur-testamentair, fiscaal-jurist Ernest Louwes. Na een grillige rechtsgang werd hij uiteindelijk veroordeeld tot twaalf jaar cel.

De Jong deed ook bij het Openbaar Ministerie aangifte van smaad tegen De Hond. Justitie vervolgt de opiniepeiler daar inmiddels voor. Woensdag wordt er voor deze strafzaak een voorbereidende zitting gehouden bij de rechtbank in Amsterdam.