Eis: 8 jaar + tbs voor doden 'verkrachter'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren 8 jaar cel plus tbs geŰist tegen de 37-jarige Alexander (Sander) B. uit Utrecht. Volgens het OM heeft B. in november 2005 dakloze Jan Geurtsen (44) met een ijzeren pijp doodgemept.

Geurtsen werd indertijd bij een oprijlaan naar landgoed Amelisweerd met een tot pulp geslagen gezicht en schedel gevonden door een boswachter. Volgens de officier van justitie zijn er genoeg bewijzen en getuigenverklaringen om B. de moord aan te rekenen. De dader zou de verkrachter van zijn kinderen hebben willen vermoorden. Alleen heeft hij de verkeerde omgebracht.

Zijn vriendin N. verklaarde dat B. tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht, die was gewijd aan de gruweldood van Geurtsen, zei: ''Shit, ik heb de verkeerde te pakken genomen.''

B.'s advocaat pleitte voor vrijspraak. Volgens de raadsman zijn alle getuigen drugsgebruikers, dan wel opgenomen of psychiatrisch behandeld, en staat bijvoorbeeld vriendin N. te boek als leugenares van wie haar eigen psychiater heeft aangegeven dat zij niet te vertrouwen is. En ook zijn cliŰnt is een ''leugenachtige fantast met momenten van grootheidswaan, die blufverhalen vertelt, alsof hij een geweldenaar is'', zo betoogde de advocaat. Daarom zouden zijn bekentenissen aan vrienden niet serieus genomen kunnen worden. Tegenover de politie heeft B. nooit een bekentenis afgelegd.