Consument vindt boeken te duur

Boeken zijn volgens de consument te duur. Als de prijs werd verlaagd zou de lezer meer boeken kopen. Dat bleek maandag uit een onderzoek van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak.

De studie onder ongeveer tweeduizend mensen werd gepresenteerd tijdens een congres over "het papierloze boek" in Rotterdam. Onderzoeksbureau GfK ging na wat er bij de Nederlander allemaal meespeelt als die een boek koopt. Zeker 58 procent van de mensen die wel eens een boek kopen zegt de boekenprijs "tamelijk hoog" te vinden, 9 procent vindt die zelfs "erg hoog" en nog eens 31 procent vindt de prijs "niet hoog, maar ook niet laag".

Als de prijs omhoog gaat, koopt een groot aantal mensen minder boeken. Maar die groep zou juist wel "wat meer" boeken gaan kopen als de prijs wordt verlaagd. De reden dat mensen naar een boekhandel gaan is omdat er een grote en ruime keuze is. Dat consumenten ook via internet een boek kopen is omdat ze het prettig vinden dat vanuit huis te kunnen doen en omdat die i-winkel 24 uur per dag open is.

De deskundigheid van het personeel in een boekhandel is niet van belang voor de aanschaf van een boek, zo blijkt uit het onderzoek. Opvallend is dat mensen vooral reageren op boekadvertenties (75 procent) en boeken kopen die in de literaire prijzen zijn gevallen (53 procent).