'Art.1' nieuwe naam antidiscriminatiebureaus

De lokale antidiscriminatiebureaus en het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) worden samengevoegd in de nieuwe landelijke vereniging Art.1. Het LBR en de lokale antidiscriminatiebureaus die ons land rijk is, vijfentwintig in getal, waren al een tijdje bezig om te fuseren tot ťťn organisatie.

De vereniging Art.1, een verwijzing naar het eerste artikel van de Grondwet, zal zich bezig gaan houden met het voorkomen en bestrijden van Šlle vormen van discriminatie. Het vroegere LBR wordt nu het landelijk bureau van Art.1 en gaat uitgebreider onderzoek doen naar discriminatie. Verder moet Art.1 landelijk dekkend worden. De vijfentwintig lokale bureaus dekken nu zo'n beetje de helft van Nederland.

Het landelijk bureau van Art.1 zal tevens gaan fungeren als waakhond voor de overheid en als kennisbureau voor de lokale afdelingen. Art.1 zal niet alleen adviseren en voorlichten, maar ook meldingen van discriminatie registreren.

Wilders
Art.1 meldt niet of men al aangifte gaat doen tegen Kamerlid Geert Wilders. In maart liet het LBR weten dat Wilders tsunami-uitlating over de islam strafbaar is. Juristen van het LBR kwamen tot die conclusie na langdurig onderzoek.

Toch zei het LBR dat men voorlopig geen aangifte zou doen tegen Wilders omdat het LBR toen nog in de fusie was verwikkeld en ze Wilders niet publicitair wilden inzetten. ''Maar als de fusie rond is, is het zeker niet uitgesloten dat we alsnog aangifte doen'', aldus mr. Carolina de Fey, juridisch beleidsadviseur van het LBR, vorige maand.

-
Artikel 1 van de Grondwet luidt: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.