Politie haalt racistische voorzitter uit sporthal

De Belgische politie heeft vrijdagavond de voorzitter van de futsalclub ZVK Scherpenheuvel uit een sporthal gehaald waar zijn club een thuiswedstrijd speelde tegen Sahin Hasselt. Voorzitter Omer Mievis uitte voor en tijdens de zaalvoetbalwedstrijd de ene kwetsende en racistische opmerking na de andere. Sahin Hasselt, kersvers kampioen in derde nationale Belgische Futsal, is een smeltkroes van nationaliteiten, waaronder Marokkanen, Turken, Bosniërs en Belgen.

De spelers van Sahin Hasselt zeggen wel wat gewend te zijn, omdat er in het heetst van de strijd wel eens dingen tegen elkaar geroepen worden. Maar de racistische scheldkanonnade die ze vrijdag in Scherpenheuvel te verduren kregen, tartte alle verbeelding. ''Alles wat de man zei had een racistische bijklank. Vuil makkaken, bruin apen, afslachten moesten ze jullie allemaal'', aldus de secretaris van Sahin Hasselt.

Schoenen verstopt
Voorzitter Mievis had duidelijk te diep in het glaasje gekeken. Zijn eigen vrouw geneerde zich zo voor haar man dat ze zelf de politie belde. Toen die hem ook niet tot bedaren kon brengen, werd hij meegenomen en thuis afgezet. Zijn vrouw, die later teruggekeerd is, had al zijn schoenen verstopt en alle deuren afgesloten, zodat hij zeker niet meer kon terugkeren.

Mievis zegt in een excuusverklaring dat hij dronken en gefrustreerd was omdat een eerdere gewonnen wedstrijd tegen Hasselt in zijn ogen onterecht moest worden overgespeeld. ''Ik heb dingen gezegd die niet kunnen. Ik ben bereid daarvoor mijn excuses aan te bieden. Maar je weet hoe dat gaat, ik had wat pintjes te veel op en was gefrustreerd.'' Sahin Hasselt, die de wedstrijd overigens won met 9-3 en de eigen mensen in bedwang kon houden tijdens de racistische scheldtirade, zal toch een boze brief sturen naar de voetbalbond over de affaire.