Barclays biedt 67 miljard euro voor ABN Amro

Icoon EconomieDe Britse bank Barclays heeft een overnamebod uitgebracht van 67 miljard euro op ABN Amro. Dat komt neer op 36,25 euro per aandeel van de grootste Nederlandse bank. Dat hebben de banken maandag bekendgemaakt.

Barclays-topman John Varley wordt bestuursvoorzitter van de nieuwe bankcombinatie. President-commissaris Arthur Martinez van ABN Amro krijgt een vergelijkbare functie (chairman) bij het fusiebedrijf. Rijkman Groenink krijgt een functie vergelijkbaar met die van commissaris. De Britse Financial Service Authority (FSA) wordt toezichthouder.

De fusie tussen ABN Amro en Barclays is de grootste krachtenbundeling ooit in het Europese bankwezen. De nieuwe bankgigant vormt de op een na grootste bank van Europa, na het Britse HSBC. Wereldwijd krijgt de combinatie een positie in de topvijf.

Het hoofdkantoor van het fusiebedrijf komt in Amsterdam. De combinatie wordt juridisch een Brits bedrijf, waarmee het bestuur naar Angelsaksisch voorbeeld wordt ingericht. De fusie wordt tijdens de aandeelhoudersvergadering van 26 april voorgelegd aan de aandeelhouders.